Nieuws

XPEX oktober 2020

Space Expo

 

Warnsveld

 

Warnsveld

 

XPEX

 

XPEX

Een cleanroom in Space Expo

Space Expo is hét museum op het gebied van ruimtevaart in Nederland. Space Expo staat in Noordwijk, vlakbij ESTEC, het technische hart van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Enkele jaren geleden heeft Space Expo XPEX uitgekozen om een herinrichtingsplan te ontwikkelen in de vorm van een Masterplan. In 2020 zijn de eerste stappen voor de herinrichting gezet en bouwden we een ‘cleanroom’, oftewel een schone testruimte met échte objecten uit de ruimtevaartindustrie, zoals gigantische zonnepanelen, een satelliet zo klein als een melkpak en een testmodel van een Marsrover. 

Gelukkig ging deze zomer ook Space Expo weer open. In het decor van de cleanroom presenteert Space Expo tijdelijk een bijzondere, coronaproof museumbeleving. Astronaut André Kuipers en schrijver Sander Koenen nemen je mee op een virtuele missie door het museum. 

 

Onderduikers in het Openluchtmuseum

Wat een mooie opdracht en wat een leuke nieuwe samenwerking! Het Nederlands Openluchtmuseum heeft ons gevraagd een presentatie te ontwikkelen voor het vakantiehuis van de familie Gies, dat over een jaar of twee geplaatst gaat worden in het museumpark. Dat huis stond tot 2018 in het Gelderse Warnsveld; het is uit elkaar gehaald en naar het museum overgebracht. Wat het zo bijzonder maakt is, dat het tussen 1938 en 1945 onderdak bood aan talrijke onderduikers, meestal Duitse joden die naar Nederland (of verder) vluchtten. De opdracht van het Openluchtmuseum: maak de aanwezigheid van die onderduikers weer voelbaar, vertel hun verhaal, maar houd het huis en de inrichting intact- het moet zijn alsof je in een ‘gewoon’ huis uit die tijd rondloopt.

Voor deze opdracht werkt XPEX samen met GoWonder, een bedrijf uit Rotterdam dat we al kenden van eerdere samenwerkingen, zoals voor Sesjat de scheepskat, de interactieve knuffel die GoWonder ontwikkelde voor kleine bezoekers in Batavialand. Hun specialisme: slimme technologie in verrassende verpakkingen voor educatieve en playful toepassingen. 

Samen gaan we de inrichting van het vakantiehuis Warnsveld ontwikkelen tot een interactieve ruimte die je als familie gaat ontdekken. Het huis en de inrichting zullen er uit zien alsof het ongeveer 1940 is, maar de muren en meubels gaan je de verhalen vertellen van de familie Gies en hun onderduikers. Spannend en ontroerend! 

Eerste stap nu: fondswerving. Het Nederlands Openluchtmuseum is nog op zoek naar budget om het project mogelijk te maken. Hopelijk komt dat op tijd rond, dan kunnen we beginnen!

 

Stadsmuseum wordt Pension 

Stadsmuseum Harderwijk is gestart met een grondige renovatie van het pand en herinrichting van de presentaties. Het door ons ontwikkelde concept ‘Pension Harderwijk’ mogen we nu verder ontwerpen en realiseren. 

Harderwijk is altijd een stad van passanten geweest, een ‘stop over’ voor mensen die er korte of langere tijd bleven. Dat vormt een stad, het geeft karakter. Harderwijk zit daardoor bomvol verhalen. Pension Harderwijk is een totaalconcept dat van de begane grond tot de zolder én in de stad wordt doorgevoerd. Dat doen we samen met Kloosterboer Decor (tentoonstellingsbouw), Rnul Interactive (interactives), Hanneke van der Linden (AV-producties), Alex Debicki (sound design), Leo Zandvliet (setdressing), Robert Alberdingk Thijm (scenarioschrijver) en Natasja Bennink (beeldhouwster).

Nieuwsbrief archief

XPEX Experience Experts

Amsterdam
The Netherlands

experts@xpex.com