Nieuws 
COMPLETE MAKEOVER VOOR SONNENBORGH UTRECHT

Op 30 september heropende Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht in Utrecht. Wij zijn meer dan trots dat ons concept en ontwerp tot zo’n prachtig resultaat heeft geleid. In een volledig heringericht museum en sterrenwacht brengen we het heelal, de zon en het klimaat een beetje dichterbij. Bezoekers gaan als wetenschapper aan de slag. De tablet is hun notitieblok, leidt rond, stelt vragen en daagt uit tot het doen van proefjes. Dankzij een intensieve samenwerking met de medewerkers van Sonnenborgh, Yipp (location based tablet experience) en Johannes Verwoerd (animaties en typografie) hebben we gebouw en wetenschap tot leven kunnen brengen.

‘Ver weg komt dichterbij’ is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag.

 
 
DOORNBURGH: BUITENPLAATS VOOR KUNST EN WETENSCHAP GEOPEND

Maya Meijer opent sinds lange tijd Buitenplaats Doornburgh voor het publiek. Ondanks de regenachtige dag was het een prachtige en drukbezochte opening. In opdracht van de MeyerBergman Erfgoed Groep en in samenwerking met Ernst Veen ontwikkelden we een spannend nieuw initiatief: Doornburgh als ontmoetingsplek voor kunst en wetenschap en waar verbeelding centraal staat. De komende jaren zal het centrum zich verder ontwikkelen met verschillende maatschappelijk urgente thema’s, waaronder Endless Life en New People. Nu zijn de tentoonstelling Cathedral van de Russisch-Nederlandse kunstenaar Masha Trebukova en een indringend videowerk van de Griekse Janis Rafa te zien.

Toegang tot de buitenplaats, inclusief de priorij, is tot eind 2018 gratis. Tot die tijd is het mogelijk om te komen voorproeven in restaurant De Zusters, tegen een gereduceerd tarief. Buitenplaats Doornburgh is geopend van vrijdag tot en met zondag.
Bekijk hier het interview met Maya Meyer.

Copyright: NinaNikki Fotografie

 
 
LANGSTE VITRINE VAN NEDERLAND VOOR FLEVOWAND | BATAVIALAND

Een 60 meter lang borduurwerk waar 25 vrouwen 14 jaar lang onafgebroken aan hebben gewerkt: dat is de Flevowand. Het vertelt de geschiedenis van Flevoland van de ijstijden tot nu. XPEX verzorgde het tentoonstellingsontwerp en ontwierp de langste vitrine van Nederland! De realisatie werd uitgevoerd samen met Heijmerink Wagemakers (ontwikkeling en bouw vitrine), Raar Ontwerp (geluid en multimedia) en Kick Stockvis (films).

 
 
KASKRAKER ESCHER OP REIS | FRIES MUSEUM

Een ongelooflijk succes voor Escher op Reis in Leeuwarden: meer dan 250.000 bezoekers! Super trots zijn wij op het resultaat van deze tentoonstelling waarvoor wij de conceptontwikkeling, vormgeving en realisatie hebben gedaan. Lees meer

 
 
MASTERPLAN ERFGOEDPARK BATAVIALAND

Na het samengaan van de Bataviawerf, het Nieuwland Erfgoedcentrum en de afdeling onderwaterarcheologie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maakte XPEX een visiedocument voor Batavialand. Dit jaar ontwikkelde XPEX een Masterplan en eerste schetsen voor het nieuwe erfgoedpark. De functies, thema’s en de bezoekersreis van het park zijn gevisualiseerd in een aantrekkelijke gebiedsinrichting voor een groot publiek. We hebben samengewerkt met architectenbureau Shift.

 
 
PRIJZEN & AWARDS

De Canon van Nederland in het Openluchtmuseum Arnhem won de Museum + Heritage Award 2018 in de categorie International. XPEX had de creatieve leiding van de totstandkoming van de tentoonstelling. Daarnaast ontving de Canon ook nog eens de Silver European Design Award in de categorie ‘exhibition design’. 

Museum Boerhaave heeft brons gewonnen bij de International Design Awards in de categorie Pavilions and Exhibitions, een samenwerking van Studio Louter en Opera Amsterdam, onder art direction van XPEX. Wij willen Museum Boerhaave, Studio Louter en Shosho feliciteren met het behalen van goud voor de interactieve projectie ‘Vesalius ontleedt je arm’.

Nieuwsbrief archief

XPEX Experience Experts

Amsterdam
The Netherlands

experts@xpex.com