Nieuws

 
Canon van Nederland open in het Nederlands Openluchtmuseum
 

Op 22 september opende XPEX’ grootste project tot nu toe: de Canon van Nederland in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. XPEX was sinds 2012 betrokken bij dit project, waarvoor we het concept ontwikkelden en de artistieke en inhoudelijke regie voerden.

De Canonpresentatie is een reis door de geschiedenis van ons land, van hunebed tot heden. De nieuwe presentatie, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met het Rijksmuseum in Amsterdam als partner, toont hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en onderwerpen.

 
 

Digitale media worden afgewisseld met authentieke, historische objecten uit eigen collectie en bruiklenen, onder meer uit het Rijksmuseum. Daarnaast wordt het ontstaan van Nederland in breder perspectief geplaatst wat betreft zijn bevolking, klimaat en geografie.

Centraal staat Het Verhaal van Nederland, de nieuwe interactieve presentatie in de grote volledig heringerichte, koepel. Spectaculaire 'filmsets' die in elkaar overlopen tonen tien verschillende tijdvakken, opgebouwd uit fragmenten van historische gebouwen en monumenten waartussen de bezoeker vrij kan rondlopen. De 50 vensters van de Canon van Nederland zijn in deze tien tijdvakken verwerkt met historische objecten en audiovisuele presentaties. Boven de decors worden op het plafond luchten geprojecteerd zodat de koepel uit één fascinerend historisch landschap bestaat. Daaraan vooraf gaat een introductie, waarin de bezoeker kennismaakt met de mensen die ons land bevolkten tussen nu en 10.000 jaar geleden.

 
 

Na de spectaculaire koepel volgt een zaal waarin je Nederland in vogelvlucht ziet. Op een 16 meter breed panoramisch scherm volg je de ontwikkeling van grenzen, bodem en infrastructuur. De presentatie sluit of met de grootste interactieve video wall van Nederland, waar alle 50 ‘Canonvensters’ op een rij staan.

 
 

De hele presentatie wordt bijeengehouden door ons gelaagde concept: de geschiedenis wordt je voorgeschoteld in grote beelden en kleine details, in objecten, teksten, games en films, die samen als één totaalverhaal beleefd kunnen worden maar de bezoeker ook toestaan om zich tot een medium te beperken, om vluchtig te browsen of juist op een deel van de inhoud in te zoomen, om te grasduinen, te verdiepen, te kijken of te doen- zonder dat de betekenis en beleving van het totaal verloren gaan.

 

XPEX dankt het Nederlands Openluchtmuseum voor de fantastische samenwerking, en ook de ontwerpende en realiserende partners: Kossmanndejong, Redrum, IJsfontein, Marc Heinz, Heijmerink Wagemakers, Brandwacht en Meijer, Rapenburg Plaza, en technisch projectleider Joep Schellekens.

 
 

Je kunt hier een voorproefje zien.
Alle Canon vensters zijn hier te vinden.

XPEX Experience Experts

Amsterdam
The Netherlands

experts@xpex.com