Nieuws

 
ESCHER OP REIS, FRIES MUSEUM | LEEUWARDEN

Op 25 april opende de tentoonstelling Escher op Reis in het Fries Museum Leeuwarden, Eschers geboortestad. XPEX ontwikkelde de tentoonstelling samen met het museum en is ontzettend trots op het resultaat dat ook door de binnen- en buitenlandse pers is opgepikt:

“It feels like stepping through a looking glass, into the landscape of a dream.”(BBC)

“Het wonder gebeurt. Na al die geconcentreerd getekende steden en de soms bijna hallucinerend heldere Italiaanse landschappen is dit etherische werk ineens weer helemaal fris, en even mooi als het eigenlijk altijd al was. Zelfs de afwisselende projectie van de beroemde lange Metamorfose II op een van de muren is adembenemend.– 5 sterren.”(NRC Handelsblad)

In een spel van decor, licht, schaduw en vormgeving reist de bezoeker mee met Escher van het grauwe platte Nederland van begin 20e eeuw naar de zon en de bergen van de Méditerranée. Aan de hand van circa tachtig originele werken, aangevuld met brieven, tekeningen, fotomateriaal en persoonlijke voorwerpen, treden bezoekers in de voetsporen van M.C. Escher. Voor deze grootschalige tentoonstelling werkten we nauw samen met Rapenburg Plaza (licht), Fiction Factory (tentoonstellingsbouw), Johannes Verwoerd (grafisch ontwerp), MCW creative studio (interactives Escher Studio) en Leo Zandvliet (inrichting Escher Studio).

De tentoonstelling is te zien tot 28 oktober 2018. Vanwege het grote succes is het aan te raden kaartjes vooraf te reserveren.

 


 
IJSSELKOGGE TENTOONSTELLING, BATAVIALAND | LELYSTAD

In 2009 is in de IJssel bij Kampen een goed bewaard koggeschip uit de middeleeuwen ontdekt. Na uitgebreid onderzoek werd de IJsselkogge geborgen en naar Batavialand in Lelystad gebracht. Daar wordt het schip de komende jaren geconserveerd. In opdracht van Batavialand maakte XPEX een interactieve familietentoonstelling waarin het verhaal van de IJsselkogge en de conservering wordt verteld. Daarnaast werkt XPEX momenteel aan een masterplan voor een geheel nieuw erfgoedpark Batavialand, een samenvoeging van het Nieuwland Erfgoed Centrum, de Bataviawerf en de afdeling maritieme archeologie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

 
 
DOORNBURGH | MAARSSEN

Voor Buitenplaats Doornburgh met Priorij Emmaus (ontworpen door Jan de Jong in de stijl van de Bossche School) ontwikkelde XPEX samen met Ernst Veen een uniek concept: Doornburgh als nationale ontmoetingsplaats voor kunst en wetenschap. Het voormalige klooster wordt dan een podium waar professionals, talent, leiders en publiek de gelegenheid krijgen om nieuwe inzichten te onderzoeken en te presenteren. Een plek met presentatieruimtes, werkruimtes, artist-in-residences en horeca. De programmering wordt ontwikkeld met artistieke en wetenschappelijke opleidingen, professionals en kunstenaars.

 
 
BEELD EN GELUID | HILVERSUM

Beeld en Geluid, het instituut voor mediacultuur, vernieuwt. XPEX ontwikkelde een masterplan voor Beeld en Geluid en is eindverantwoordelijk voor de artistieke directie. Pieter van der Heijden vervult daarmee de rol van creatief strateeg voor de aanpassing van één van de eerste museale experiences van Nederland. Beeld en Geluid verzorgt alle content en beheert het gehele vernieuwingsproces. Tinker imagineers maakt het geïntegreerde ruimtelijke, grafische en mediaontwerp.

 
 
CANON - WINNAAR MUSEUMS + HERITAGE AWARD | ARNHEM

Op 16 mei won de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum Arnhem de Museums + Heritage Award 2018 in de categorie 'International'. Wij feliciteren het Openluchtmuseum en alle partijen waarmee we succesvol hebben samengewerkt. XPEX had de creatieve leiding van de totstandkoming van de tentoonstelling. Daarnaast is de Canon ook nog eens genomineerd voor European Design Award In de categorie ‘exhibition design’. Die uitslag wordt 2 juni bekend gemaakt.

 
 
VERDER WERKTEN WE AAN…

Concept en bidbook herinrichting Stadsmuseum Harderwijk Advies inrichting ’s-Gravenhof, Zutphen Haalbaarheidsonderzoek metrostel de Zilvermeeuw, Amsterdam Bijlmer Verkenning museale voorziening, Almere

WORK IN PROGRESS…

Ontwerp Stadsmuseum Zoetermeer, Realisatie Museum & Sterrenwacht Sonnenborgh Utrecht, Presentaties Flevowand en Watermanagement in Batavialand Lelystad, Palingmuseum Harderwijk, ondersteuning directie Batavialand Lelystad, Adventure Island in Xiamen (China)

 
 
UITBREIDING TEAM

Sinds januari versterkt Elvire Jansen ons team als conceptontwikkelaar. Elvire studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming en was daarna werkzaam als educator bij het Van Gogh Museum. De afgelopen jaren werkte zij als educatieve en tentoonstellingsontwikkelaar bij het Amsterdam Museum en was verantwoordelijk voor de nieuwe huisvestingsplannen van het museum. Binnen XPEX werkt Elvire onder andere aan het Masterplan voor het erfgoedpark Batavialand.

 
 
EVEN VOORSTELLEN: JORIS VRIEZEN

Joris Vriezen werkt al langer als projectmedewerker bij XPEX. Joris studeerde International Business and Management in Groningen. Hij houdt zich bezig met financiële, organisatorische en ICT gerelateerde onderwerpen, onder andere voor Madurodam, Doornburgh en Batavialand. Verder ligt een belangrijke focus op de ontwikkeling van buitenlandse activiteiten, met name in China.

Nieuwsbrief archief

XPEX Experience Experts

Amsterdam
The Netherlands

experts@xpex.com