Ernst Veen, oud directeur van De Nieuwe Kerk Amsterdam en Hermitage Amsterdam, bedacht een inspirerend concept waarin hij ons meeneemt naar unieke beeldentuinen in de wereld. Plekken die verwondering oproepen omdat daar spectaculaire, bijzondere en intrigerende kunstwerken te vinden zijn in de meest overweldigende natuur. Een perfecte synergie tussen kunst en natuur, soms gecreëerd en soms ontstaan door puur toeval.

Ernst Veen is al jaren gefascineerd door de combinatie van kunst en natuur. Dankzij de tentoonstellingen die hij organiseerde, kwam hij op unieke plekken in de wereld. In bijzondere tuinen vol kunstwerken verwonderde hij zich over de manier waarop kunst en natuur elkaar kunnen versterken. Deze symbiotische weelde kon Veen alleen in zijn herinnering bewaren en niet tentoonstellen in zijn musea - de werken lieten zich immers niet vervoeren. Dit bracht Veen op de gedachte tentoonstellingen op doek te maken, Tuinen van Verwondering, waarin hij zelf de gids is. Zo haalt Veen bijzondere kunstwerken naar Nederland op een andere manier dan gebruikelijk is, via film, en kunnen veel meer mensen van deze bijzondere werken en plekken genieten.

Veen maakte in februari 2014 de eerste pilot serie over de Gibbs Farm in Nieuw Zeeland. Vijf documentaires over andere unieke beeldentuinen in de wereld zijn inmiddels opgenomen:
- Storm King Art Center, Mountainville, New York, VS
- Fattoria di Celle, Santomato di Pistoia, Toscane, Italie
- Centro de Arte Contemporânea Inhotim, Belo Horizonte, Brazilië
- Château la Coste, Le Puy-Sainte-Réparade, Provence, Frankrijk
- Ekebergparken, Oslo, Noorwegen

De serie wordt uitgezonden op NPO2, 21.20 vanaf donderdag 3 november 2016.

Idee en concept: Ernst Veen
Script en research: Gijs van Tuijl (oud directeur Stedelijk Museum)
Regisseur: Paul Kramer
Producent: De Haaien
Coördinatie en research: XPEX

verwondering sunset verwondering gesprek verwondering field verwondering cube

XPEX Experience Experts

Amsterdam
The Netherlands

experts@xpex.com