Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

In Hilversum is in 2006 in opdracht van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een nieuw gebouw gerealiseerd waarin archieven, kantoren, de Media Experience en overige publieksfaciliteiten, zoals een restaurant, congreszalen en leslokalen zijn.

Alle fasen van het proces, van het bijeenbrengen van de gelden, de conceptontwikkeling, de realisatie en exploitatie tot aan de directievoering van de bouw en de inrichting, hebben onder de directe verantwoordelijkheid van de latere oprichters van XPEX, Pieter van der Heijden en Jan Vriezen, plaatsgevonden.

Het gebouw, dat binnen budget werd gerealiseerd, valt op door zijn veelkleurigheid en de bijzondere constructie, met vijf verdiepingen ondergronds en een enorm atrium zonder zichtbare kolommen. De nieuwe locatie werd geopend door Koningin Beatrix en is sindsdien gemiddeld door 220.000 mensen per jaar bezocht.

 

Het Beeld en Geluid gebouw werd in 2007 door het Architectuurjaarboek uitgeroepen tot het mooiste project dat in 2006 is gerealiseerd. In 2008 kregen wij uit handen van minister Plasterk ‘de Gouden Piramide 2008’, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Daarnaast won het project verschillende nationale en internationale prijzen.

Voor het vernieuwde museum, dat in 2022 wordt geopend, ontwikkelde XPEX in 2017/18 het concept.