Sint-Janskerk en Museum Gouda

Beleef het Wonder van Gouda

In 2022 was het feest in Gouda! De stad bestond 750 jaar. Daarom vond er in de Sint-Janskerk en Museum Gouda een bijzondere dubbelexpositie plaats: Beleef het Wonder van Gouda.

XPEX leverde het concept, het ontwerp en de art direction.

Speciaal voor deze gelegenheid keerden de altaarstukken van Museum Gouda terug naar hun oorspronkelijke plek, de Sint-Janskerk. Het is een wonder dat deze altaarstukken nog  bestaan en dat ze de periode van de Beeldenstorm hebben overleefd.

In de tentoonstelling gingen bezoekers – in beeld én geluid – terug naar het jaar 1570, de tijd dat de altaarstukken werden gemaakt in het dan nog katholieke Gouda. Met gesprekken tussen toenmalige Gouwenaren als kers op de taart; een levendige audiotour met dialogen gebaseerd op historisch onderzoek. Zo kwam de kerk met al haar kleuren en geluiden tot leven, als het bruisende middelpunt van het zestiende-eeuwse Gouda. 

Na de beleving in de kerk ging het Wonder verder in Museum Gouda. Daar zagen bezoekers de levensgrote tekeningen voor de gebrandschilderde ramen in de Sint-Jan, de cartons. Kunstschatten van absolute wereldklasse. 

Samen met: Kloosterboer Decor (bouw), Redrum (film en audio), 50LUX (licht), Imagoneear (audiotour), Sabine van den Eynden (scenario) en anderen.