Sint-Janskerk en Museum Gouda

Beleef het Wonder van Gouda

In 2022 is het feest in Gouda! De stad bestaat dit jaar 750 jaar. Daarom vindt er in de Sint-Janskerk en Museum Gouda een bijzondere dubbelexpositie plaats: Beleef het Wonder van Gouda.

XPEX leverde het concept, het ontwerp en de art direction.

Speciaal voor deze gelegenheid zijn de altaarstukken van Museum Gouda teruggekeerd naar hun oorspronkelijke plek, de Sint-Janskerk. Het is een wonder dat ze de periode van de Beeldenstorm hebben doorstaan en we ze nu op de oorspronkelijke plek in volle glorie kunnen zien.

In de tentoonstelling gaan bezoekers – in beeld én geluid – terug naar 1570, de tijd dat de altaarstukken werden gemaakt in het dan nog katholieke Gouda. Met gesprekken tussen toenmalige Gouwenaren als kers op de taart; een levendige audiotour met dialogen gebaseerd op historisch onderzoek. Zo komt de kerk met al haar kleuren en geluiden tot leven; het bruisende middelpunt van het zestiende-eeuwse Gouda. 

Na de beleving in de kerk gaat het Wonder verder in Museum Gouda. Daar zien bezoekers de levensgrote tekeningen voor de gebrandschilderde ramen in de Sint-Jan, de cartons. Het zijn kunstschatten van absolute wereldklasse, een wonder dat ze nog bestaan.

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met Kloosterboer Decor (bouw), Redrum (film en audio), 50LUX (licht), Imaginear (audiotour), Sabine van den Eynden (scenario) en anderen.